Na úvodní stránku




Dva týdny v karanténě

Míla

2021-10-29

Deníček

Přečteno: 1856


Po posledním ďáblickém turnaji pro děti jsem se dostal do karantény. Zarážející je absurdní postup hygieny a i celkové nastavení podmínek pro lidi v karanténě.


V sobotu 16. 10. 2021 jsme pořádali v Centru stolního tenisu Ďáblice turnaj Grand Prix TTC Praha pro děti a mládež. Po něm byl jeden žák z našeho oddílu v pondělí pozitivní na koronavirus. Jeho rodiče mě o tom informovali a hygieně uvedli, že se turnaje zúčastnil a jako kontakt na pořadatele turnaje, dali telefonní číslo na mě s tím, že já jsem s ním přišel do styku minimálně (pouze cca 2 až 3 minuty při prezenci).

 

Očekával bych, že budu kontaktován, abych jim poskytl informace o hráčích, s kterými na turnaji hrál a s kterými přišel do styku. Místo toho mě přišla SMS, že jsem přišel do styku s rizikovým kontaktem, že mě bude kontaktovat hygiena a abych postupoval tak, jako bych byl v karanténě. Terním PCR testu jsem měl stanovený na pátek 22. 10. 2021.

 

Hygiena volala druhý den hygiena. Když jsem jim řekl, že kontakt byl zcela minimální, řekli mi, že mohu podat reklamaci kontaktu a že mi někdo znova zavolá a bude chtít kontakt popsat a znovu jej posoudí. Akorát paní z hygieny nevěděla, kdy někdo bude volat, ale ujisťovala mě, že brzo. Tak jsme reklamaci kontaktu podal a bylo mi sděleno, že se mám nadále chovat, jako bych byl v karanténě. Byl jsem zatím v tzv. karanténě – nekaranténě.

 

Čekal jsem do pátku, ale marně. Nikdo nezavolal. Abych ale mohl jít v pátek na PCR test, potřeboval jsem žádanku. Tu mi měla vystavit hygiena, což se ale nestalo, protože při prvním telefonátu jsme z důvodu rklamace kontaktu do karantény poslán nebyl. Byl tedy na výběr, buď čekat, jestli se někdy někdo z hygieny ozve a do té doby být v karanténě – nekaranténě. Nedokážu odhadnout jak dlouho. A nebo byla druhá možnost, kterou jsem zvolil, zavolat praktické lékařce, aby mi žádanku vystavila. Vystavením žádany jsem se dostal z karantény – nekarantény do karantény. Pro jistotu jsem si nechal vystavit i neschopenku. Potom jsem si pěšky došel na test doo Táborské ulice, kam to mám cca 300 m.

 

Výsledek testu byl až v pondělí odpoledne a byl negativní. Karanténu mám až do 31. 10. 2021. Zkoušel jsem vygooglit, jak to je s náhradou za karanténu. Zjistil jsem, že nijak. Prvních 14 dní karantény platí zaměstnavatel. Takže jako OSVČ nedostanu nic. Při tomm byl očekával, že když byla karanténa udělena takto svévolně a nebyla ani respekrována reklamace kontaktu (hygyena dodneska nezavolal), že bych měl náklady dostat uhrazeny. Ve své podstatě mám za říjen poloviční příjem, než bych měl, kdybych v karanténě nebyl.

 

Paradoxem je i to. že hygiena nechtěl sdělit jméno kontaktu (paní říkala, že ho neví). Já ho naštěst díky telefonátů od rodičů dotyčného věděl. Jinak bych nemohl ani reklamovat kontakt, kdybych nevěděl s kým měl být.

 

Na turnaji, který jsem řídil jako vrchní rozhodčí, jsem měl své zázemí, kde jsem byl od hráčů požadovaných 1,5 až 2 metry. Po prezenci, kdy jsem vybral startovné a převzal čestné prodlášení o bezinfekčnosti, jsem s hráči už do přímého kontaktu přišel jen výjimečně. Kelímek se zápisem si brali po vyhlášení sami ze stolku vrchního rozhodčího, takže se na víc jak 2 m nepřiblížili. Kelímly s výsledky potom pokládali na tentýž stolek, kde jsme si výsledfek z kelímku bral po jejich odchodu a současně jsem dezinfikoval míček a tím i své ruce.

 

Hygienická opatření jsme s ohledem na to, že šlo o turnaj pro děti, nastavili dle požadavků na většině turnajů. Na turnajích pro dospělé určitě tak velký standard nedržíme. Ale tady ano, protože jde o děti a nechceme nic podcenit.

 

Nikdo z hygieny se ale o kontakty pozitivního hráče nazajímal, přestože po dobu 30 dnů uchováváme 72 čestných prohlášení s kontakty na hráče, trenéry a jejich doprovod, kteří byli přítomni şişli escort po dobu turnaje. A dle mého názoru, onen hráč přišel určitě do většího kontaktu než se mnou, s hráči, s kterými hrál. Sice jsou hráči při hře 4 m od sebe, ale úpři sportu může být dosah dechu a tím případných kapének asi delší než 2 m. Navíc hráli společným míčkem, který jsme sice dezinfikovali, ale až před dalším zápasem.

 

Bohužel podmínky jsou nastaveny tak, že hygiena může svévolně poslat prakticky kohokoli do karantény, protože ho tam posílá na jeho náklady, je-li OSVČ jako já a nebo na náklady jeho zaměstnavatele.


Sdílet na Facebooku



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024