Na úvodní stránku




Kdy se dočká výkonnostní stolní tenis?

Míla

2020-04-22

Stolní tenis

Přečteno: 2879


Kdy budou otevřena vnitřní sportoviště je stále nejasné, v harmonogramu vlády výslovně uvedena nejsou. Kdy budou moc začít opět trénovat hráči výkonnostního stolního tenisu.


Sleduji dění kolem rozvolňování opatření kvůli pandemii koronaviru. Fitka mají být otevřena 11. 5. 2020, tak bych logicky vyvozoval, že vnitřní sportoviště by měla být také otevřena nejpozději k tomuto termínu, když zavřena byla na začátku až po fitkách. Po včerejším rozhovoru p. Prymuly na rádiu Frekvence 1 ale začínám mít obavy.

 

P. Prymula plánuje umožnit trénování vrcholovým a profesionálním sportovcům a rekreační sportovci prý budou muset na vnitřních sportovištích počkat. Bohužel p. Prymula jak vidno sportu moc nerozumí a tak neví, že mezi reakreačními sportovci a vrcholovými sportovci je ještě důležitý mezičlánek, kterým jsou výkonnostní sportovci. Ti jsou svým způsobem pilířem sportu, protože z nich se časem rekturují právě ti vrcholoví sportovci.

 

Výkonnostní sport má ale svůj systém a řád, protože je zameřen na výkonnost a ta bez pravidelného tréninku nejde. U rekreačního sportovce je samozřejmě jedno, jestli si jde zahrát stolní tenis, pokud ho třeba hraje jenom dva až tři měsíce v roce, ale výkonnostní sport (zejména u mládeže) je dlouhodobým systémme přípravy, který na okresní úrovni trvá zpravidla deset měsíců v roce. Pokud z něj mladý hráč vyopadne na jedne či dva měsíce, dá se to určitě dohnat. Pokud ale se toi ale protáhne na tři měsíce (březen až červen) a potom k tomu přibudou ještě letní prázdniny, kdy většina výkonnostních sportovců okrtesní úrovně netrénuje, je to najednou už pět měsíců a to už je hodně.

 

Zalobuje někdo za výkonnostní sport? Např. když p. Prymula řekl, že letní tábory budou až od srpna, ujala se toho Česká rada dětí a mládeže a zalobovala okamžitě ze své dětské spolky a už se vše řeší a počítá se s tím, že pokud se situace nzhorší, že letní tábory budou i v červenci.

 

Proč se podobného lobingu za výkonnostní sport neujme někdo třeba z České unie sportu (obecně za otevření vnitřních sportovišť pro výkonnostní sport) či z České asociace stolního tenisu konkrétně za výkonnostní stolní tenis. Jsem přesvědčen, že při dodržování zvýšených hygienických požadavků, by trénování zcela určitě šlo už minimálně od 11. 5., kdy mají být otevřena fitka.

 

Hráči při stolním tenisu mají od sebe stejně většinou vzdálenost minimálně tři metry. Pokud se budou dezinfikovat míčky a kliky, na které se nejvíce sahá a budou-li mít hráči, pokud budou mimo hrací prostor (a určitě, když půjdou na WC)  roušky, budou si po použití WC mýt poctivě ruce mýdlem, které jak známo konronavirus spolehlivě ničí, mělo by být riziko určitě menší, než třeba při jízdě MHD.

 

Mám obavu, že pokud se tohoto lobingu nikdo kompetentní neujme, budeme čekat s otevřením vnitřních sportovišť až do podzimu. A hráči se budou potom rozehrávat až v prvních kolech soutěží. Trenéři budou zvažovat, zda má smysl posílat své svěřence v září a říjnu na turnaje, když budou po prázdninách totálně nerozehraní. Nemluvě ani o tom, že některá sportoviště mohou stihnout do podzimu zkrachovat, protože si nestihla a nestihnou vidělat na letní slabší provoz, kdy jim ale fixní náklady jako nájmy běží dál. Dalším rizikem je, že některé sportovce nám přetáhnou venkovní sporty, protože např. tenis má výhodu, že se dá v létě hrát venku a v zimě v hale, takže celoročně. A sportů, které se dokáží přesunozut z haly ven a potom zase zpět dovnitř, je více.


Sdílet na Facebooku



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024